De Nederlandse Volksgeest vraagt om Nieuwe rituelen

Tja, daar zit u dan.
Ieder voor zich èn samen.
U denkt misschien: “Wie is deze dame op die sokkel? En wat staat zij daar statig te wezen in dat gewaad, met die kroon op haar hoofd?”
Wilt u het echt weten? Kunt u het, als nuchtere Nederlander horen, denkt u?
Ja?
Als ik spreek, belooft u mij dan dat u mij op waarde schat?
En mag ik u vragen mij niet voor een tweede keer van mijn sokkel te takelen?
Goed dan, omdat ik Vertrouwen als waarde hoog in het vaandel draag, zal ik vandaag spreken.

matisse-la-danse
Laten we dansen, zingen en lachen

Mijn naam is Eendracht en ik ben bedoeld als belichaming van de Nederlandse volksgeest.
Ze noemen mij ook wel De Nederlandse Maagd.
In 1856 houwde kunstenaar Louis Royer mij met zorg en toewijding uit steen en plaatste mij boven op een metershoog voetstuk. Midden op de dam in Amsterdam werd ik tot Nationaal Monument van De Nederlandse Eendracht gemaakt.Maar al spoedig kreeg ik de schertsende bijnaam Naatje Eendracht…onterend was dat.
Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom het Amsterdamse volk mijn afbeelding potsierlijk vond. Feit is dat ik in 1914 van mijn sokkel werd getakeld en plaats moest maken voor de aanleg van een trambaan.

Nu, precies 100 jaar later, vragen zowel de vorst als het volk mij opnieuw te verschijnen. En wel rondom Prinsjesdag. Deze dag staat immers qua symboliek in het teken van eendracht van volk en koning, van democratie en monarchie.
Met deze nadrukkelijke vraag aan mijn adres om meer saamhorigheid, verbinding en vertrouwen te brengen, weet ik mij opnieuw bereid om mijzelf aan het Nederlandse volk te tonen.

En dus sta ik nu hier voor u.
Bedoeld om met u te delen wat er nodig is om mij opnieuw op Nederlands grondgebied welkom te heten.
Weet u, het is lastiger dan u denkt om als volksgeest je werk te kunnen doen. Zo van een afstand zie je heel goed wat een volk nodig heeft om zichzelf als samenleving te verheffen. Maar je bent niet bij machte om op eigen houtje te opereren, ziet u? Om mij in mijn macht aan te roepen, dient ú namelijk als volk eendrachtig op te treden. En dat is niet een kwestie van even een belletje plegen, een sms-je of een email versturen en voilá, daar staat ze weer. Het verpersoonlijken van een volksgeest is geen instant printing-on-demand-dienst.

Mijn ‘Renaissance’ in dit tijdsgewricht vraagt om een kritische massa, een bundeling van een aanzienlijke hoeveelheid vraagkracht. Hoe meer mensen hardop vragen dat De Nederlandse Maagd van Eendracht weer zichtbaar wordt, hoe groter de kans is dat ik veilig kan landen en op waarde wordt geschat. Zonder gerichte vraag immers geen passend aanbod.

Om mij als volksgeest tot u te laten komen, vraag ik van u als rechtschapen ingezetene van Nederland, mij hoffelijk en met vreugdevolle rituelen te ontvangen. Zoals ook een sacrale vorst gewoon is met luchtige waardigheid zijn gasten te verwelkomen.

Het klinkt misschien wat gedragen uit mijn mond, vergeeft u mij. Ik heb 100 jaar tijdsverschil te overbruggen in maximaal 750 woorden. Ik zal pogen mij uit te drukken in de taal die u vandaag de dag bezigt:

“Geef mij, als symbool van Eendracht, opnieuw een populaire plek in jullie dorpen en steden. Geef mij een lijf, leden, een gezicht. Hak mij uit Belgisch hardsteen, trek mij op uit Zeeuwse klei of snijd mij uit Javaans teakhout, mits u het met oprechte toewijding doet. Verzin nieuwe opwekkende rituelen rondom mij. Zing, drink, lach en dans om mij heen als prinsen en prinsessen, getooid met gouden kronen. Bundel uw kracht en breng mij hulde, want alleen dán kan ik mijn weg via uw gekroonde hoofden vinden. Met rituele handelingen nodigt u mij met ziel en zaligheid uit en dan weet ik dat ik welkom ben.”

Als ik als volksgeest via uw rituelen op Nederlandse bodem mag landen, kan gebeuren waarvoor ik ben bedoeld: Het zaaien van Vertrouwen en Verbinding. Opdat in ieder van u deze waarden gecultiveerd en diepgeworteld raken.
En zodoende de Staat der Nederlanden ook in stormachtige tijden van verandering en vernieuwing bij machte is zichzelf staande te houden.
Dan zal Zij nimmer zomaar wijken voor de aanleg van een luchthaven.
Noch bij een zuchtje wind van Haar sokkel vallen.

En weet u wat nu zo aardig is?
Terwijl u met aandacht naar mij luisterde, volbracht ik een van mijn taken.
Dank voor uw Verbinding met mij en met elkaar.
Het voelde Vertrouwd Saamhorig.
Ieder voor zich èn samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s